Najpopularniejsze barwniki dodawane do żywności

Wrz 4, 2017 przez

Najpopularniejsze barwniki dodawane do żywności

Barwniki są dodatkiem, który producenci bardzo często dodają do żywności. Robi się to po to, żeby poprawić kolor jedzenia i sprawić, że będzie ono wyglądało znacznie bardziej apetycznie. Jakie barwniki znajdziemy najczęściej i jaki wpływ na nasze zdrowie będzie miał taki dodatek do żywności?

Tarazyna

Występuje najczęściej w sztucznych miodach, musztardzie, napojach, zupach w proszku, dżemach i galaretkach. Nie jest wskazana dla astmatyków, bo może powodować reakcje alergiczne oraz pogorszenie się choroby. Oprócz tego, może się u nas pojawić bezsenność oraz problemy z koncentracją. Mówi się, że może mieć wpływ na występowanie ADHD u dzieci.

Żółcień chinolinowa

Możemy ją znaleźć w napojach gazowanych, cukierkach, lodach oraz galaretce. Może wywoływać wysypkę oraz nadpobudliwość. Podejrzewa się, że powoduje nowotwory wątroby. Oprócz tego, powinny go unikać osoby chora na astmę i uczulone na aspirynę, bo jest ona jednym z jej składników.

Oczywiście barwników jest dużo więcej, ale nawet te przykłady pokazują jak szkodliwe mogą one być dla naszego zdrowia i życia.

 

Podobne

Tagi